اکسپنشن ولو بخش مهمی از سیستم های برودتی می باشد و عملکرد آن در سیکل تبرید به این صورت می باشد که مبرد قبل از ورود به اواپراتور ابتدا از این شیر می گذرد و دچار افت فشار شدید شده و سپس آماده ورود به اواپراتور می شود.
شیر انبساط چیست ؟
در سیکل تبرید که مبرد ابتدا توسط کمپرسور فشرده و داغ می شود به سمت کندانسور میرود تا خنک شده و به مایع تبدیل شود سپس با عبور از اکسپنشن ولو فشار آن به شدت افت میکند تا هنگام ورود به اواپراتور تمایل به تبخیر شدن پیدا کند.
اگر این افت فشار اتفاق نیوفتد عملیات خنک سازی انجام نمی شود و سیکل تبرید ما کار نخواهد کرد.
این قطعه نقش مهمی در سیستم های برودتی دارد و برای اینکه طرز کار شیر انبساط را بدانید باید با انواع مختلف آن آشنا شوید به این دلیل که در مدل های مختلف نحوه عملکرد این دستگاه متفاوت می باشد.
انواع شیر انبساط
- لوله مویین
- الکترونیکی یا برقی
- ترموستاتیکی یا حرارتی
- اتوماتیک یا فشار ثابت
لوله مویین
استفاده از لوله مویین در سیستم های برودتی کوچیک مانند یخچال فریزرهای خانگی و کولرگازی ها کاربرد دارد و این قطعه هزینه ساخت و تولید بسیار پایینی دارد و نسبت به دیگر مدل ها ارزان تر می باشد.
لوله مویین طول زیادی دارد ( معمولا بین 1.5 تا 6 متر ) و به صورت مارپیچ طراحی می شود قطر این لوله بسیار کم ( حدود 0.5 تا 1.5 میلیمتر ) می باشد و این مشخصات طراحی فیزیکی باعث می شود هنگام عبور مبرد اصطکاک زیادی با بدنه داشته باشد و سرعت یا همان فشار را کاهش دهد و همچنین حجم مبرد ورودی را کنترل می کند.
قطر و طول لوله بر اساس حجم اواپراتور و دیگر بخش های سیستم برودتی انتخاب می شود تا بتوان میزان مبرد ورودی به اواپراتور را کنترل نماییم تا در فشار تبخیر مناسب قرار گیرد.
استفاده از لوله مویین در سیستم های برودتی کمک می کند که کمپرسور هنگام شروع کار مجدد تحت فشار نباشد و موتور در حالت بی باری شروع به کار کند به این دلیل که لوله مویین مانند دیگر شیرهای انبساط نمی باشد و هنگام خاموش شدن دستگاه برودتی قسمت های پرفشار با کم فشار متعادل می شوند.
در طراحی و ساخت اواپراتور از شیر انبساط یا لوله موئین استفاده می شود و شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به صفحه مقاله طراحی و ساخت اواپراتور مراجعه نمایید.
شیر انبساط ترموستاتیکی
شیر انبساط حرارتی یا ترموستاتیکی رایج ترین مدل اکسپنشن ولو می باشند که ساختار پیچیده تری نسبت به لوله مویین دارد به همین دلیل کارایی آن افزایش یافته و در بیشتر سیستم های برودتی قابل استفاده می باشد.
اجزای شیر انبساط ترموستاتیکی تشکیل شده از حباب حرارتی و بدنه اصلی می باشد که توسط لوله مویین به یکدیگر متصل شده اند و بدنه اصلی شامل دیافراگم، سنجاق، سوزن، فنر کنترل سوپرهیت، ورودی و خروجی مبرد می باشد.
نحوه کار اکسپنشن ولو ترموستاتیکی به این صورت می باشد که حباب حرارتی که درون آن مقداری مبرد وجود دارد بر روی لوله خروجی اواپراتور قرار می گیرد و بدنه اصلی در قسمت ورودی اواپراتور قرار میگیرد و فرآیند شیر انبساط حرارتی به این صورت می باشد که اگر دمای گاز خروجی اواپراتور افزایش یابد مبرد درون حباب حرارتی تبخیر شده و به دیافراگم درون بدنه فشار وارد میکند و فنر کنترل سوپرهیت پایین می رود که باعث می شود میزان مبرد ورودی افزایش یابد و هنگامی که دمای گاز خروجی کاهش می یابد مبرد درون حباب حرارتی به مایع تبدیل شده و فشار آن کاهش می یابد که باعث می شود ورودی مبرد اواپراتور کاهش یابد.
جهت آشنایی بیشتر با اواپراتور ها و کارایی اکسپنشن ولو به شما پیشنهاد می کنیم که به صفحه محصول اواپراتور سردخانه مراجعه نمایید.
اکسپنشن ولو حرارتی یا ترموستاتیکی را بر اساس حباب حرارتی که دارند می توان به دو دسته مختلف تقسیم نمود که در زیر به آنها اشاره میکنیم.
حباب حرارتی mop
این مدل که به آن شیر انبساط MOP می گویند درون حباب حرارتی خود مقدار مبرد بسیار کم می باشد و در یک دمای مشخص تمام آن تبخیر می شود و هرچه دمای گاز خروجی اواپراتور بیشتر افزایش یابد در میزان مبرد ورودی اواپراتور تاثیر نخواهد داشت از این مدل در سیستم هایی استفاده می شود که هنگام شروع کار نیاز به بار برودتی زیادی می باشد.
حباب با مبرد مایع
در این مدل میزان مبرد مایع درون حباب حرارتی زیاد می باشد و با افزایش حرارت گاز خروجی اواپراتور این مایع تبخیر می شود ولی در نهایت مقداری از این مایع درون حباب حراتی باقی می ماند و هرگز تبخیر نمی شود.
شیر انبساط الکترونیکی
در ساختار اکسپنشن ولو الکترونیکی یا برقی به جای استفاده از قطعات ترمودینامیکی از قطعات الکتریکی استفاده شده است که شامل یک ترمیستور و شیر برقی می باشد و طرز کار اکسپنشن ولو برقی به این صورت می باشد که ترمیستور دمای گاز خروجی اواپراتور را اندازه گیری می کند و بر اساس این دما دستور مناسب به استپ موتور شیر برقی می فرستد تا میزان ورودی و خروجی مبرد را تنظیم نماید.
شیر انبساط برقی از سرعت و دقت بالاتری نسبت به دیگر مدل ها برخورد دار است و همچنین هزینه ساخت آن هم بالاتر می باشد اما به دلیل مزایایی چون افزایش قابلیت اطمینان و کاهش مصرف انرژی مورد استفاده قرار میگیرد.
اکسپنشن ولو اتوماتیک یا فشار ثابت
در این مدل شیر همان طور که از اسم آن مشخص است فشار خروجی همیشه ثابت است که بر اساس فشار مکش کمپرسور تنظیم می شود و با این که نوعی شیر ترموستاتیکی می باشد از هیچگونه فشار خارجی جهت تغییر یا تنظیم فشار مبرد خروجی استفاده نمی کند.
این نوع شیر از راندمان پایینی برخوردار است به این صورت که هنگام شروع کار سیستم برودتی اواپراتور پر بوده و کمپرسور نمی تواند یکباره کل مبرد را تخلیه و فشار را کاهش دهد و از سمت دیگر به دلیل باز بود شیر مدت زمان لازم برای این کار طولانی می باشد و عملیات خنک سازی بلافاصله آغاز نمی شود و به همین دلیل این شیر کاربرد فراوانی ندارد.
قیمت شیر انبساط
قیمت این نوع شیر بر اساس نوع، برند و ظرفیت متفاوت می باشد و شما می توانید برای استعلام قیمت شیر انبساط همین حالا با شماره 09127444461 تماس بگیرید و همچنین از مشاوره تخصصی رایگان انتخاب شیر مناسب سیستم برودتی خود بهره ببرید.
امیدواریم که در این مقاله با کاربرد این قطعه و نحوه کار آن به خوبی آشنا شده باشید و توانسته باشیم سوالات شما را در این زمینه پاسخ داده باشیم درصورتی که هرگونه سوال دیگری در زمینه تجهیزات برودتی داشتید می توانید از طریق چت آنلاین با همکاران ما در ارتباط باشید و از مشاوره تخصصی رایگان ما بهره ببرید.
قیمت شیر انبساط تاثیر بسزایی در قیمت تمام شده اواپراتور دارد و شما می توانید برای استعلام قیمت اواپراتور بر روی لینک آن کلیک نمایید.
دیدگاهی در مورد “اکسپنشن ولو | شیر انبساط”
سلام ، قیمت شیر انبساط الکترونیکی رو ممنون میشم اعلام کنید؟
سلام با توجه به نوسان قیمت ها لطفا برای دریافت قیمت شیرآلات آمونیاکی دانفوس با همکاران من در نیک نوری تماس بگیرید.